www.lokalmagasinet.no DETTE BRENNER JEG FOR | Slik ble Stig Eydes siktemaskin født To. 29. okt. 2020
Meny

SLIK BLE STIG EYDES SIKTEMASKIN FØDT


1. oktober: Prisen for levering av sikteverk nummer 100 er blitt delt ut til Stig Eyde på fabrikken i Lethnye av Norges ambassadør til Ungarn, Trine Skymoen. Begivenheten ble dekket av nasjonalt TV og aviser. Også byens ordførerer og representanter for handelskammeret var til stede, så vel som Hungarian – Norwegian Chamber of Commerce (HNCC.) (Arrangørfoto.)

(Reporter Svein-H. Strand) (Publisert 15.10.20) En hardtarbeidende pensjonist fra Berg gård i Vestby figurerer i ungarske riksdekkende medier. Og sammen med Norges ambassadør til Ungarn. Han har levert sitt selvkonstruerte VIKING sikteverk nummer 100 fra en fabrikk i Lethnye som nå har 30 medarbeidere. En vingård har han også etablert der nede, 75-åringen som selv ikke drikker vin. "Halve Ungarn" vet forlengst at han er barnebarn til legendariske Sam Eyde, ingeniør, oppfinner og industriherre.

For ca 30 år siden komposterte vi en del hestegjødsel som ble til jord. Massene trengte sikting, og et sikteverk ble anskaffet Etter 25 år med denne virksomheten lærte jeg en del om hva som var bra og ikke bra. Det var jo forskjellige modeller på markedet, minnes Eyde.

Ut fra denne erfaringen konstruerte jeg en maskin, men brukte en ingeniør til å kvalitetsikre produktet før det ble satt i produksjon. Så dro jeg til Irland hvor de fleste produsenter av siktemaskin holder til, og fikk produksjonen i gang.

Dette forteller Stig Eyde når Lokalmagasinet ber om den usiktede historien bak bak denne "ungarske rapsodi". For å låne litt fra musikkens verden.

Etter fem år med denne fabrikken, fant han ut at irsk kvalitet og leverings-dyktighet, ikke var slik han ønsket. Heller ikke kundene, for den saks skyld, røper han. På denne tiden ble det solgt maskiner bare i Norge, ettersom produksjonen var sterkt begrenset.

Men hvorfor Ungarn?

Ungarn var da som nå et land hvor kravene til kvalitet og levering er satt høyt. Mange ungarske bedrifter er underleverandør til tyske konsern som krever punktlighet og nøyaktighet. I tillegg er de konkurransedyktig på pris. Det hører jo også med at vår eksport er rettet mot 12 EU-land. Da faller det naturlig å produsere innenfor EU.

Hvordan er egentlig konkurransen på dette markedet?

Noen stor konkurranse har vi jo ikke. VIKING-maskinen dekker et spesielt behov, og vi ser at både et firma i Italia og et i England mer eller mindre har kopiert konseptet.

Når det gjelder antall leverte maskiner, så bare øker det år for år, oppsummerer en fornøyd oppfinner før han må tilbake til vinmarken for å delta i innhøstingen av druer som skal bli til både rød og hvit drikke.

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland