www.lokalmagasinet.no Det historiske og det moderne Son Lø. 5. des. 2020
Meny

Det historiske og det moderne Son

Publisert 07.04.12 (Leserbrev) På ti år gikk Son fra å være ett av landets 20 beste bevarte tettsteder til å bli eksekusjonsmål for arkitektstudenter for å vise hvordan det IKKE skal gjøres når nye bygg skal fases inn i en historisk småhusbebyggelse. Tidligere ordfører Tom Anders Ludvigsen og spesialrådgiver ved rådmannens stab Roald Haugberg gikk, hver på sitt vis, foran og la grunnen for at Sons 500 års historiske kvaliteter ble omsatt til privat profitt – og bittelite kommunalt. Slik knyttes reportasjene i LM i mars 2012 om historiske utgravinger på torget, til Edmund Schilvolds spisskommentar i LM 5.4.2012: «En slags forkvaklet søken etter mening?»:

♦ «Jeg mistenker sterkt at mange av vekstideologene egentlig er dypt ulykkelige eller underutviklede mennesker som befinner seg på en slags forkvaklet søken etter mening. Hadde de rettet rastløsheten og begjæret innover, kunne de kanskje ha kanalisert energien sin over i noe konstruktivt. Men, akk, det er for utfordrende for dem, så de fortsetter heller sitt frenetiske jag etter mer ekstern vekst.»

I kraft av sin beliggenhet og historie har Hollenderstaden så stort overskudd av skjønnhet at selv med Son havn nord-blokkene/Europris bygget og den forestående utbygging av et helt kvartal, vil Son være et godt sted å leve og bo.

Det skremmende er holdningene Schilvold peker på, holdninger som har overlevd flere valg og som har endt med et enstemmig vedtak om regulering av Kiwi-, Victoria-, Huitfeldt-kvartalet.

Dessverre er Son symptom på at noe gikk fryktelig galt i kommunen etter 2000. De dypere årsaker som Schilvold redegjør for, rammer hele kommunen, og konsekvensene i form av økonomi og miljø kommer gradvis til syne.

Det ligger derfor betydelig symbolikk i at natur- og miljøforkjemperen Nils Thorsen som nylig fikk Soon og Omegns Vels Sooningprisen, ble tildelt og tok imot kommunens kulturpris fra ordfører Ludvigsen i 2005, samtidig med den arkitektoniske voldtekten på Son havn nord.

HANS CHR. AAKRE


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland