www.lokalmagasinet.no Da Son mistet uskylden Lø. 5. des. 2020
Meny

Da Son mistet uskyldenPublisert 10.08.15. Endret 11.08.15. (Leserbrev) "Sjømaten i Son minner om det beste vår anmelder har fått ved Middelhavet. Det er bare å ta turen til Son." (Om Bryggerhuset, fra forsiden av VG 30.07.2015; anmeldelse til terningkast 5.) Men mitt anliggende gjelder Son mer enn Bryggerhuset (all ære til dem). 100 meter mot sør har også flotte Sjøboden Restaurant åpnet med gourmet i 2. etasje og stappfullt ute; se mitt bilde fra lørdag.


Fra en bortgjemt (og for de fleste ukjent) posisjon definert mellom Drøbak og Moss, rykker Son opp i elitedivisjonen med anbefaling fra Norges største avis for godt (sikker snart flere gode) spisesteder. Legg til flotte bryggebilder med super plassering mot havet. (Dog slik at eierne begge steder lar sine egne båter blokkere for gjestenes båter, som ellers kunne gått direkte fra båten til bordet.)

Med VG-oppslaget mistet Son uskylden. Fra den ene dagen til den andre ble Son invadert av et yrende folkeliv, med Kystkultursenteret i midten. Son er blitt ett INN-sted hvor man går for å se – og bli sett.

For båtfolket: På linje med Skagen og perlene på svenskekysten som Smögen, Marstrand, vakre (men dog så vintertomme) Fiskebeckskil, Grebbestad og Strömstad.  

For soningene er det bare å skalke lukene og kose seg med alle de feststemte menneskene – og ha "sov i ro" tilgjengelig hver kveld, fordi festen fortsetter i gjestehavna for full styrke etter at restaurantene har stengt.

I Smögen og i Skagen er det bare partyløvene (og de er forferdelig mange) som overnatter mer enn én natt. Hele natten er det ompa-ompa fra store musikkanlegg og fulle skrålende ungdommer (i hovedsak norske); det mest ordensmessige anarki som kan forestilles.

Jeg nevner dette for å vise at havna har et betydelig ansvar for å stoppe slike tendenser med kontante midler som nattevakt og å skru av strømmen for angjeldende båter.

Med denne lille påminnelsen er det bare å ønske Son velkommen til en ny tidsalder som utvilsomt bør løfte Son ved at næringslivet i det store vil merke større etterspørsel hele året.

Med sin sentrale plassering på Østlandet, nærhet til Oslo, gode kommunikasjoner og gourmet-restauranter som lokomotiv, er vinterdvalen en saga blott.

Men æres den som æres bør. Uten gjennomgangen langs sjøen fra torget til Glenneparken, som hundre prosent må tilskrives ordfører John A. Ødbehr, ville dette ikke vært mulig.

Ikke bare sørget Ødbehr for at kommunen bladde opp mange millioner. Motstanden mot forbindelsen langs sjøen var betydelig fra vellet og toneangivende miljøer i Son. Vel blåst Ødbehr, og takk for stø kurs i bryggeprosjektet.

HANS CHR. AAKRE


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland