www.lokalmagasinet.no Boplikt – med tomme leiligheter? To. 26. nov. 2020
Meny

Boplikt – med tomme leiligheter?

Publisert 04.03.14 Leserbrev. Mange potensielle kjøpere på Solsiden i Son vil være lokale godt voksne personer som vil løse inn eneboligen for å flytte i leilighet. Og Oslo-folk som vil flytte til Son. Lokale interessenter som selger eneboligen vil ha forventning om å løse ut restgjelden/sitte igjen med en kontantdel etter kjøp av leilighet. Problemet med prosjektet er at prisen på en leilighet med halve grunnflaten av eneboligen er dobbelt så stor som salgssummen for eneboligen.

♦ Derfor har salget gått så tregt siden i fjor sommer, og dette problemet tar den nye aksjonæren i Son Eienom AS, AS Betongbygg, med seg til neste år.

De som flytter til Son ser det samme i et speilbilde, de kan få nye og brukte villaer til halve prisen. Det gjør ikke saken bedre at tilsvarende leiligheter selges til halve prisen på Son havn nord. Begge byggene ligger vestvendt, og verdien av å bo i et sjøhus er nok langt fra differansen i pris. Dessuten ligger Son nord-leilighetene i samme prisleie som leiligheter i Oslo, og attraktivt er det ikke å pendle.

Hva er så problemet, vil mange si. Om Betongbygg går skoene av seg og må selge leilighetene på billigsalg, vil det jo være til fordel for kjøperne og bety lite for Son.


Men så enkelt er det ikke. Vissheten om at de sitter med Svarteper vil sige inn over Betongbygg lenge før boligene er ferdige, sannsynligvis når de er tette, det vil si ferdig utvendig. Innredning med snekkere, elektriker og rørleggere er den virkelig store kostnaden.

Inntektene ved utleie/salg av næringslokaler i 1. etasje vil kunne holde økonomien flytende i lang tid.

For Son kan dette bety bygg med flere tomme, uinnredete leiligheter i årevis. Dette i sterk kontrast til hensynet bak boplikten som kommunen har tviholdt på i flere tiår. Bare at her vil vinduene eventuelt være mørke hele året, ikke bare om vinteren.


Leilighetene på Klubben Son er i så måte typisk for hvordan det kan gå når investorer skal cashe inn på Sons sjøside. Et årelangt mareritt for kommunen, lokalsamfunnet og naboene. Bare at Son nord ligger midt i sentrum og er ti ganger større.

Det eneste holdbare er å selge før man bygger. Både fordi megler har et selvstendig ansvar overfor kjøper om at alle formelle forhold til kommunen er avklart og godkjent, og fordi man kan være rimelig sikker på at leilighetene blir bebodd når de er ferdigstilt.

Her er et bakteppe Fra Dagens Næringsliv 24.02.14: "Klarer bare å selge én av ti nyboliger. Nyboligsalget klabber som klistersmurte ski i nysnø. Nå trekkes prosjekt etter prosjekt fra markedet. I de siste to månedene har det bare blitt solgt 1243 nye boliger i Norge. Dette utgjør 10 prosent av boligene som har vært til salgs, skriver ECON Nye Boliger i sin siste salgsrapport. Beholdningen av usolgte, igangsatte og ferdigstilte boliger øker. Nå begynner en del av utbyggerne å få kalde føtter. 11 prosjekter er trukket fra markedet, melder ECON."

HANS CHR. AAKRE
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland