www.lokalmagasinet.no Banken ser deg Sø. 17. jan. 2021
Meny

Banken ser deg

Publisert 26.11.14 (Leserbrev) Finanstilsynet har stoppet bankenes "pakke"-praksis, det vil si krav om totalkundeforhold for å få beste lånerente. Nå kan bankkundene shoppe forsikring, innskudd og lån uavhengig av hverandre og hvor kunden finner beste vilkår. 

Illustrasjonsfoto: Newswire

♦ Endringen er imidlertid vel så viktig i en helt annen og mindre påaktet sammenheng: Lønnskontobanken kan se ditt forbruk, hva du bruker pengene dine til. Den ser netthandel og kortbruken. Hvis du har lån i samme bank som lønnskonto, kan banken hente forbruksinformasjon ved søknad/endring/økning av lånet. Det kan være lite ønskelig for kunden. Informasjonen knyttet til kortbruk kan være forvirrende selv for kunden, og andre belastninger må sees i en sammenheng for å forstås riktig osv. 

Det er derfor all grunn til å være føre var og sørge for at lånebanken har en belastningskonto for lånet og sparekontoen. 

Brukskontoen bør være i en annen bank valgt ut fra rente (som stort sett er omkring 0 %) og brukervennlighet. Her kan ønskene være så forskjellige som om banken har en lett tilgjengelig filial, nettbank og mobilbank-løsning osv. 

Det siste har jeg erfaring med fra Nordea, DNB og Danske Bank, som er suveren på mobilbankløsning og lysår foran de andre. Nettbanken er derimot middelmådig. Det spiller liten rolle siden mobilløsningen for brett og telefon er så god at nesten alt gjøres der. Når så Visa-kortet er av den nye typen du ikke trenger å bruke pinkode på, er Danske Bank en sikker anbefaling for brukskonto. Banken har ellers et mildest talt frynsete rykte for dårlig rente og elendig kundebehandling, så det passer bra. 

Nettbanken til Nordea er om mulig enda mindre brukervennlig enn Danske Bank, men mobilbanken deres ligger mellom denne og DNB. 

DNB arvet Postbankens nettbankløsning, som alltid var på topp. Ser man bort fra en masse forstyrrende reklame, er DnB nettbank fortsatt suverent best. Mobilbankløsningen trekker derimot sterkt ned ved at du må ha med kodekalkulator for innlogging. Hvilket er mildest talt ubrukelig og unødvendig i Danske Bank og Nordea. 

Andre vil ha andre erfaringer enn meg og vektlegge annerledes. Det viktigste for meg er å sette lyset på det lite kjente forhold at banken ser deg, konsekvensene av det og hva du i dag er fri til å gjøre med dette.

HANS CHR. AAKRE

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland