www.lokalmagasinet.no NYHETER Ma. 28. juli 2014
Meny
 
 

Dagny Halds skulptur som ønsker alle sjøfarende velkommen til den gamle hollenderstaden Son.

LM-foto: Sturla Strand ©.

Ingen steder er
spennvidden så stor!

 Med et anslag av Munch

Søndag 27.7. Et av Carl Dørnbergers kanskje aller beste malerier, med et anslag av Munch i komposisjonen. Dét er blant mange verdifulle ting beboerne i Dørnberger-huset, Arne Samuelsen og Teppo Valkama, har funnet etter at de nylig arvet eiendommen i Strandgata der kunstneren bodde og arbeidet fra han slo seg fast ned i Son i 1896. Maleriet, i olje på lerret, er fra 1921 og måler 100 x 80 cm. En kvinne med foldede hender og utslått rødt hår ligger for døden i en seng under et kors. Ved sengen sitter både en kappekledd prest, med ryggen vendt mot oss, og djevelen som ses fra siden ved en blomsterprydet ljå. En mørk forgrunn understreker motivets dysterhet, mens et lysere parti i hvitt og gulnyanser rundt kvinnen avslutter komposisjonen. Dørnberger-huset er overdratt til de samboende kunstnerne Samuelsen og Valkama etter testamentarisk arv fra Dørnbergers barnebarn "Moppe", Ingeborg Ellen Irmgard Holstein. Hun var deres nærmeste nabo den siste perioden av hennes liv. Åpent Dørnberger-hus mellom kl. 16 og 19 mandag og tirsdag de to kommende ukene blir det også som en del av jubileumsmarkeringen. (Mer nedenfor.)

Uverdig nedsnakking av en svært dyktig maler

Blant Dørnbergers svært mange bilder fra Son var det langtfra bare snømotiv, noe man lett får inntrykk av i leksika. Dette motivet fra Son malte han i 1904. Maleriet, som ikke har noe synlig navn, er i privat eie og er avfotografert for Lokalmaga-sinet.no av eieren. Det har ikke vært publisert i LM før, trolig heller ingen andre steder. 

Lørdag 26.7. 20:14. Vår hovedartikkel om Dørnberger er nå illustrert med et stort bilde som henger i Hvalfangstmuseet i Sandefjord: Flensing av blåhval, Whalers Bay, Deception Island.

Lørdag 26.7. LM har i dag republisert redaktørens omfattende artikkel om kunstneren og mennesket Carl Dørnberger med utgangspunkt i Bjørn Linnestads glimrende bok om maleren som ble utgitt ved 125-årsjubileet. Artikkelen har ikke vært tilgjengelig på seks-sju år, etter at vi tok i bruk en ny publiseringsløsning. Artikkelen tar blant annet for seg det som trygt kan sies å være en skammelig, uverdig nedsnakking og nærmest usynliggjøring av en svært god maler og tegner, helt ned på leksikon-nivå. Maleren hadde rikelig med uvenner. også blant anmelderne, på grunn av sin stridige natur. Kortversjon: Kildene ser ut til å ha bygget på hverandre med å fokusere på malerens eksentriske vesen framfor hans mange gode arbeider. Dette er endret bare litt til det bedre de seneste årene, og årets jubileumsfokus bør kunne heise Dørnberger-flagget enda litt høyere. LES OGSÅ redaktørens artikkel om Dørnbergers glade studiedager i Paris sammen med sin finske venn Axel Gallén, som senere endret navn til Gallén-Kallela og ble en av sitt lands store malere. Verdt å lese! Og igjen: Takket være vår lokale Dørnberger-biograf Linnestad. Se for øvrig NEDENFOR om dagens arrangement i forbindelse med 150 års-jubileet for malerens fødsel.

 RELEVANT ARTIKKEL Da DØRNBERGER var nabo


Utstillingsåpning og foredrag

Lørdag 26.7. Flere funn som er gjort i Dørnberger-huset, blant annet tegninger og skisser, vises i en utstilling i Galleri Soon som åpner kl. 12 i dag. Utstillingen i anledning 150 års-jubileet for Carl Dørnbergers fødsel varer til 10. august. Jubileets initiativtakere og ansvarlige, Arne Samuelsen og Teppo Valkama, forteller at Munchmuseet og Nasjonalbiblioteket har vist stor interesse for materialet som de to har funnet etter at de ble eiere av Dørnberger-huset. Kl. 16 er det et arrangement om Dørnberger i Son Spa, der Tom Braaen fra Son og to representanter fra Gallen-Kallelamuseet i Finland holder foredrag. Museets representanter Tuija Wahlroos og Anne Pelin vil fortelle om Dørnbergers vennskap med den store finske maleren Axel Gallén-Kallela under studietiden i Paris. Dørnberger fikk stor oppmerksomhet i Finland i fjor, der han fikk en sentral plass på utstillingen "Nordiske bohemer" som også ble besøkt av dronning Sonja. Den artige tegningen her er et selvportrett fra 1907 av kunstneren med sin elskede "hamborgske hatt", som han kalte den. Tegningen, som vi har hentet fra LM-arkivet, er avfotografert fra Bjørn Linnestads bok "Dørnberger. Maler og musketér" (Vestby Kunstforening 1989).Julibrev fra Son

 Båter gir sommerrush til LM!


Torsdag 24.7. LM-foto fra Europe Week 2014: Svein-H. Strand

Alle sommerrekorder faller som fluer når vi ser på besøkstallene for Lokalmagasinet.no de seneste julidagene. Det handler kort sagt om båter, seilbåter. Eller om du vil: Satsingen på bilder fra Europe Week 2014 gir god uttelling. På toppen av dette kom så "Britannia"-saken i går, det vil si vår omtale av Ann Coates` NRK-dokumentar kvelden før. Tallet på unike brukere, det vil si IP-adresser for pc-er, nettbrett osv., økte da med ca 50 til temmelig nøyaktig et halvt tusen fra dagen før. Mye trafikk ble sendt til LM fra andre nettsider, blant annet fra en prateside om båter der vi også fant noen hyggelige kommentarer og anbefalinger av Lokalmagasinet.no. Takk for det! Alt i alt ble det i går gjennomført 773 besøk. Tendensen nå er at vi ender på godt over 20.000 besøk i juli – et uhørt tall for den store feriemåneden tidigere år. 

Saken vi har skrevet mest om gjennom 11 år

Onsdag 23.7. "Britannia" er den enkeltsaken LM har skrevet mest om, fra 2003 og til i dag. Og for det meste i telefonkontakt med en alltid forekommende Sigurd Coates enten han var på inspeksjon på verftet i Arkhangelsk eller på jobb i sin elektrobedrift i Moss som senere måtte selges etter at en arvet kapital på flere millioner kroner var brukt opp. LES MER.

Viktig "Britannia"-dokumentar

Mars 2012. Utenfor småhus (og Klubben under bygging) sør i Son forberedes slepet av "Britannia" over til Isle of Wight. FOTO: Reidar Johansen

Onsdag 23.7. Oppdatert 09:32. Passende nok i kjølvannet av Europe Week 2014 med sine klassiske seilbåter, sendte NRK 1 tirsdag kveld Ann Coates' dokumentar som har vært under arbeid siden 2005, etter hvert med statlig produksjonstilskudd: "Drømmen om Britannia". Om sin bror Sigurd Coates' 12 år lange engasjement og kamp for å få bygget og sjøsatt en trokopi av den britiske kongeyachten S/Y "Britannia" of Cowes. Son var påtenkt som norsk hjemmehavn for charterturer, tilknyttet et påtenkt seilsenter i Sonskilen. Men regattaseiling, for å ta opp den stolte arven etter originalen, lå også i konseptet. LES MER OG SE STØRRE BILDE.

Mest omfattende fotodekning

Tirsdag 22.7. 07:12. Oppdatert senest 13:41. En ny bildeserie fra Europe Week-arrangementet i Son er nå lagt ut: Fra folkeliv og underholdning under landligga fredag. Lenke er lagt sammen med de to nedenfor her. Ingen andre medier fotodekker begivenheten så omfattende som Lokalmagasinet.no og Herison.no. Fra gårsdagens gjennomgang av mange hundre opptak har vi også øremerket bilder til minst én galleriside (oversikt med mange småbilder til å klikke på). Vi håper å ha en slik galleriside ferdig i løpet av dagen. Her er lenker til våre samlesider med Europe Week-bilder i skrivende stund:

Folkeliv og underholdning på Europe Week (store bilder).

Blant verdens vakreste

Mandag 21.7. På Dampskipsbrygga fant vi hun som går for å være en av verdens fineste klassiske seilbåter, nemlig "Eileen II" som tilhører Peder Lunde jr. Båten ble bygget i Glasgow i 1934, veier 80 tonn og har 300 kvadratmeter seil å rutte med! Vår OL-medaljør i Flying Dutchman-klassen i Roma-lekene i 1960 er ennå aktiv seiler og tilbyr charterturer med "Eileen II" fra base inne ved Oslo. Vår engelske kollega Clare McComb fikk lørdag et lengre intervju med Peder Lunde jr til et av de tre seilmagasinene hun representerte under Europe Week 2014. Vi håper å kunne bruke noe av dette som ledd i helgens hyggelige reportasjesamarbeid. Intervjuet endte for øvrig med at Clare fikk skyss ombord i "Eileen II" innover til Oslo sammen med Europe Week-båtene søndag. LM-foto: Svein-H. Strand

 Tusen takk for besøket i Son!

Mandag 21.7.
Et stort felt av Europe Week-båtene med kurs for Sonskilen fredag. Ved 10-tiden søndag satte de første avgårde innover fjorden til Oslo. Tusen takk, alle sammen, for det historiske besøket! En stor versjon av bildet kan du se her. LM-foto: Svein-H. Strand 

 

– Eventyrlig opplevelse!Foto: Clare McComb

Ordfører Ødbehr ønsket velkommen til den offisielle del av arrangementet på land, og leser her et utdrag av talen som ble holdt under Europe Week for hundre år siden, i tilknytning til grunnlovsjubileet den gang. Dette er noe vi kommer tilbake til.

Søndag 20.7. Oppdatert senest 10:36. (Reporter Svein-H. Strand) – Dette har vært ikke mindre enn en eventyrlig opplevelse, noe av det aller fineste jeg har vært med på, stråler ordfører John A. Ødbehr etter fredagens landarrangement for deltakerne i Europe Week 2014. – Jeg snakket med flere av de utenlandske deltakerne, og det var bare lovord om arrangementet og stedet de kom til. Så det er åpenbart flere enn meg som har fått en opplevelse for livet, tilføyer Ødbehr. LES MER.

 Hva kunne ødelegge dette da?

Rushtid foran Gjestebrygge 1. LM-foto: Svein-H. Strand

Fredag 18.7. 21:51. (Reporter Svein-H. Strand) Klokka ble 16 og den ble 17 og hadde nå kursen mot 18-tallet. Kommer ikke båtene da? Folk var på plass i stort antall langs hele gjestehavnområdet for å ta imot. Joda, der kommer de, noen for slør, hurra! Hvor går vi, hvor ser vi best? LES MER på samleside om Europe Week 2014 i Son.

  100 veteranbåter fra ti land

Fredag 18.7. Det er ca 100 veteranseilbåter fra ti land som kommer fra Sandefjord til Son fra kl. 16 i dag. Båtene er fra fem til 15 meter lange og veier opptil 50 tonn. De vil beslaglegge alle gjestebryggene unntatt brygge 2. De største båtene ankrer opp i Sonskilen. 200.000 kroner er avsatt til å dekke utgifter og inntektstap i havna denne helgen midt i fellesferien. Det holder, mente Vestby kommunestyre og stemte enstemmig ned administrasjonens forslag om å avsette inntil 450.000 kroner til den lokale "landdelen" av jubileumsregattaen Europe Week 2014. Les mer på den fyldige samlesiden om kommunens behandling av regattabesøket.  

Dramatisk regattastart

Foto: Clare McComb

Torsdag 17.7. Ved 16-tiden i morgen ventes båtene i jubileumsregattaen Europe Week 2014 for klassiske seilbåter å ankomme Son. Starten i Sandefjord i går ble dramatisk da norske "Mosquito" og den tyske 7-meteren "Star III" kolliderte. "Mosquito" sto i fare for å synke, men ble brakt til land havn etter en mønstergyldig redningsaksjon. Den ble fulgt fra pressebåten av vår engelske kollega Clare McComb som LM-leserne vil huske fra hennes besøk i Son i fjor høst. Hun er akkreditert for å dekke regattaen for flere båtmagasiner og har gitt LM rettigheter til å publisere blant annet dette bildet. "Mosquito" ble sendt med lastebil for å bli reparert ved et båtbyggeri utenfor Tønsberg. Båten ble bygget til det tilsvarende arrangementet i 1914 og ble restaurert så sent som i 2005. "Star III" fullførte seilasen og endte som nummer seks i sin klasse. Mer om den forestående historiske regatta i Son, i regi av Soon Seilorening, og opplegget rundt dette kommer. 

"Hvad Djævelen Nøler I Efter"


Heyerdahl-utstillingen til Son

Lørdag 12.7. Thor Heyerdahl ville fylt 100 år i år. En stor jubileumsutstilling har vært landet rundt siden i januar, og nå kommer den til Quality Spa & Resort Son. Utstillingen består av 32 store postere med unike bilder og tekster som blir å se fra i morgen og til 29. juli. På åpningen i morgen holder Thor Heyerdahl jr og markedssjef ved Kon-Tiki Museet, Halfdan Tangen jr, foredrag om vår verdenskjente eventyrer og forsker.

Hva og når på Son Kystkultursenter i sommer 
Son hele året – Son Næringsforenings kalender

 

Om FRIE menneskers privilegium

Torsdag 10.7. Frie menneskers privilegium det er å bli styrt av sine tjenere. Det framholder tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Rundt dette har han spunnet et helt foredrag som av alle steder kan høres på Follo Museums Olsok-arrangement. Dette er i dag lagt ut som arrangement nummer tre i vårt populære nye tilbud PÅ PLAKATEN. På Herison.no

Onsdag 9.7. Elektronisk dørnøkkel til bil er funnet i Skoleveien, Son. Nøkkelen har bilmerkets logo. Utleveres mot henvendelse med nærmere beskrivelse på sms til 979 38 621.

Blokkert for utkjørsel


Onsdag 9.7. Beboerne i Aakre-huset i Sagaveien 7 i Son fant i morges Sagaveien blokkert for utkjørsel på grunn av anleggsarbeidene for Solsiden-prosjektet. Bildet viser situasjonen sett fra verandaen i andre etasje. LES MER.

"...og fremtiden var høyst usikker."

Onsdag 2.7. "Kiwi Sons gamle bygg skulle rives, de ansette skulle bli permittert og fremtiden var høyst usikker. Men så valgte Europris å legge ned sin butikk i Son. I november i fjor flyttet Kiwi over i lokalene Europris hadde. Nå får matvarebutikken tilbake for alt strevet: Sammenlignet med april i 2013, har veksten økt med 42,6 prosent." (Fra reportasje i Vestby Avis' nettutgave 30.06.14) Bevare meg vel! oopserver

Og da er forbudet også skiltet

 

Tirsdag 1.7. Jada, omtale i LM hjelper – om enn kanskje ikke bare dét. Nå er forbudet mot gjennomkjøring i Son sentrum fra 20. juni til 1. september også behørig skiltet. LES MER på samleside om dette temaet.

Ny plakat: En Sommerkveld ved fjorden

Lørdag 28.6. Den splitternye plakattjenesten på Herison.no (se nedenfor) kan nå også by på Son Teaterselskap som presenterer årets utgave av "Caburetten" på Son Kro: En Sommerkveld ved fjorden (3), med premiere 16. juli. 

Nytt plakattilbud til arrangører

Fredag 27.6. PÅ PLAKATEN, en side for plakater om lokale arrangementer, ble i går opprettet på Herison.no. Mer om dette nye tilbudet til lokale arrangører kan du lese om i en introduksjon på selve siden.

Utsatte Son havn nord

Tirsdag 24.6. Den sjeldne floken rundt parkering og varelevering i "Coop-blokka" på Son havn nord ble åpenbart en vanskelig sak også for plan- og miljøutvalget i møtet 17. juni. Til tross for at det bare sto to saker på kartet til dette siste møte før sommerferien, ble saksbehandlingen utsatt. Les mer på samleside for denne saken.  


Søndag 22.6. Da er sommerbåten i rutetrafikk mellom Oslo og Son godt i rute, med start denne helgen. Vannjet Son – Oslo – Son sommeren 2014

Vestbys mobbeskam

Publisert 20.06.14 (Av Svein-H. Strand) Vestby kommune er blitt dømt til å betale en millionerstatning for en av de alvorligste mobbesakene det norske skoleverket har sett. Kommunen gjorde ikke nok, avgjorde Follo tingrett, for å få stanset uhyrlighetene som pågikk gjennom mange år, først i barneskolen og så for alvor på ungdomsskolen. Les mer.

ET EVIG PROBLEM?

Onsdag 18.6. Oppdatert senest 12:01. Kommunen kaller det "en mindre endring av reguleringsplanen". Uansett er det et faktum at etableringen av Kiwi-butikken og en bilforretning etablert uten formell godkjenning fra kommunen i "Coop-blokka" på Son havn nord har utløst et prekært behov for å rydde opp i parkeringsregimet. Les mer.

Utvalg blåser ny vind i seilene for Windjammer


Mandag 16.6. (Reporter Svein-H. Strand) Et utvalg ledet av sjøkaptein Asbjørn Espenak har i et års tid prøvd å blåse ny vind i de 14 år gamle planene om å få bygget ei seilskute for funksjonshemmede med hjemstavn i Son. Først og fremst gjelder det å få en ny start for Foreningen Windjammer som prosjektarbeidet skal være forankret i. Les mer.

Ole Paus til Café Oliven

Fredag 13.6. Landstrubadur Ole Paus har konsert i Olivenlunden på Café Oliven i Son tirsdag 29. juli, Olsokaften, kl 20.00. Det melder manager Arne Aronsen til Lokalmagasinet.no. Billetter til den cirka to timer lange konserten selges bare på Café Oliven. – Så det lønner seg kjøpe billetter i god tid. På sommerturneene de siste årene har dessverre mange måtte snu i døra på grunn av utsolgt hus, sier Aronsen. I sommer reiser Paus med sine eminente medmusikere (bildet) Håkon Iversen (bass,t.h.) og Børge Petersen-Øverleir på diverse gitarer. Mer om trubadurlegenden og konserten i LM når det nærmer seg. FOTO: Fra manager

Miraklene, undrene – og litt til

  En katalysator for lokale saker


Søndag 1.6. Sons nye museum Hallanderiet har vært en katalysator for innsamling av lokale gjenstander og bilder fra handel, industri og service i Son. Her står innehaveren, Knut Chr. Hallan foran et sekstitalls radiokabinett som ble produsert i den såkalte Radiokassefabrikken på Alicenborg. Hallanderiet prøveåpnet i slutten av april, og tirsdag var det offisiell åpningsfest med ordfører og kultursjef blant de over 100 gjester. Referat og flere bilder av lokale gjenstander på Herison.no. LM foto: Svein-H. Strand

Sir Cliff From A Distance in Oslo Spektrum

 Sårbar havneøkonomi

Søndag 25.5. Havna i Son har en langsiktig gjeld på over tre ganger driftsinntektene, og "manglende utleie av båtplasser gjør havna sårbar for konjunktur-svingninger i privatøkonomien og renteøkninger." Dette bemerker det kommunale kontrollutvalget i forbindelse med årsregnskapet og årsmeldingen. Regnskapet for 2013 viser et overskudd/mindreforbruk på drøye 673.000 kroner. Rådmannen innstiller på at dette blir avsatt til disposisjonsfondet. Fondet er i forveien på 3,3 millioner kroner. Alt dette kommer godt med. I kommunens handlingsprogram for 2014-2017 er det nemlig ikke satt av midler til vedlikehold i havna utover sesongmessig klargjøring og stenging. Normalt vedlikehold må dermed dekkes av pengene på fondet. Det er heller ikke satt av reserver som kan dekke en inntektssvikt. Dette må eventuelt også dekkes av reservefondet. Saken behandles i formannskapet 2. juni.

Jack M. Iversen – båtbyggergigant

Soon Seilforening stevner kommunen i årelang bryggetvist

LM Nyhetsdesk er betjent kl. 11–21 på hverdager. Lørdager 12-17. Søndager 1421. NB: Kortere vakter i sommerukene ram til skolestart. VAKTANSVARLIG kan da kontaktes på telefon mobil 979 38 621. Utenom de oppgitte vakttider dag for dag, kan redaksjonen kontaktes på tlf. 64 95 73 48 hvis det haster. LMs nyhetstjeneste m.m. på Twitter oppdateres normalt også før og etter de oppgitte vakttider på LM Nyhetsdesk. ANSV. REDAKTØR: Svein-Harald Strand. FOTOGRAF og vaktmedarbeider Sturla Strand mobil: 93256979. JOURNALIST, frilans, Edmund Schilvold, Moss, mobil: 45412458. NETTANSVARLIG: Øyvinn Hjorthen. Lokalmagasinet.no – nettmagasin og portal på journalistisk grunn – er i Nasjonalbiblioteket klassifisert under Periodiske tidsskrifter. E-POST: post@lokalmagasinet.no.

google-site-verification: google13cc43931a51422c.html

Dette er siste del av en forsidetopp som følger med på alle sidene i publisererens nyhetsmodul (nedenfor). Det vil si alle sider unntatt sidene i magasinmodulen med bredere publiseringsflate. Nyhetsmodulen benyttes nå, til vi får en ny publiseringsløsning, bare til å dekke arkivbehov. I margen under "stoffgruppe-boksene" oppe t.v. ligger tittellenker til enkeltstående nyhetssaker fra de seneste månedene. Disse ligger i kronologisk rekkefølge. Vår neste publiserer skal være uten deenne forsidetoppen, som ikke passer vår måte å publisere på. Red. 
Vi måler VALGVINDEN

Publisert 10.07.14. Det er bare litt over ett år til neste kommunevalg, og hvordan er det politiske Vestby-barometer? LM har sin egen sone på nettsamfunnet Origo, og på Son-sonens avdeling STEMMESTAD, som ikke har vært i bruk på lenge, spør vi fra i dag hvilket parti som ville fått din stemme dersom kommune-valget i Vestby var i dag. Den løpende "avstemmingen" er anonym, også overfor sonens administrator. Origo-systemet bare teller avgitte stemmer til hvert av partiene som er oppført, det viser ikke løpende resultat i prosent. Meningsmålingen vår er tenkt å vare helt fram til valget. Deltakerne kan endre sin stemmegivning, men Origo-systemet følger med og forhindrer at det fra hver IP-adresse krysses av for mer enn ett parti. Bli med!

[20.07.2014]
Herison.no haler innpå

Publisert 08.07.14. Illustrasjonsfoto: Stock.exchng Med sommer-aktuelle sider som På plakaten Sørlandsk i Kjøvangen og Rutetabeller holder trafikken på vår avlegger Herison.no seg overraskende høy. Dette til tross for at det er en Beta-versjon som er under oppbygging. Den varslede nyhetsgrabbingen er heller ikke kommet i gang, grunnet sykdom hos leverandøren. Likevel: På verdensrankingen hos Alexa er Herison.no i dag nr. 234.635. Mens Lokalmagasinet.no i en litt sommerstille publiserings-periode er falt til nr. 201.440. Til sammenlikning: Moss-avis.no er nr. 204.744. Vestbyavis.no ser fortsatt milliontallet, på plass nr. 1.022.276. Vær ellers klar over at du inntil videre må ha med skråstrek-tillegget /ipub i adressen for å få direkte treff på Herison.no. Altså www.herison.no/ipub. Uten dette tillegget får du ingen vellykket forespørsel til serveren så lenge nettstedet ligger på nettet i en Beta-versjon under oppbygging.

[20.07.2014]
Chris Thomas King i Olivenlunden
Publisert 07.07.14. Foto: Wikipedia. Det må trygt kunne sies å være sommerens underholdningssensasjon i Son når den amerikanske blues-artisten Chris Thomas King (bildet) i morgen spiller i Olivenlunden hos Café Oliven. King regnes som en pionér innen sammen-smeltningen av rap og blues, har solgt over ti millioner plater i USA og har blant annet fått en Grammy-pris. Skuespiller er han også, blant annet hadde han en rolle i den Oscar-vinnende "Ray", om musikklegenden Ray Charles.
[18.07.2014]
Dette er sommerutstillerne

Publisert 27.06.14. Åpningen er altså i morgen, og her er en presentasjon av de to som stiller ut arbeider på Vestby Kunstforenings tradisjonsrike sommerutstilling i Soon Seilforenings lokaler. Hovedutstiller Anne-Karen Helly Hansen er kunsthåndverker og billedkunstner,  utdannet ved Århus Kunstakademi (1973) og Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo (1976-1980). Hun er tildelt ulike stipendier og har deltatt på mange utstillinger. Som keramiker er Anne-Karen Helly Hansens motivasjon først og fremst kjærligheten til leira, et materiale som for henne alltid innehar nye muligheter. Hun jobber hovedsakelig med skulptur, men å lage bruksting er også en viktig del av hennes kunstnerskap. Disse ulike arbeidsmåtene, den langsomme modelleringen og arbeidet på dreieskiva, utfyller hverandre. Både kropper og kopper har overflater som roper etter farger, mønstre og mange detaljer som kompliserer prosessen, men som for henne har blitt helt nødvendig. Alle personene hun lager har sin egenart, og hennes ønske er at alle disse uttrykkene vil vekke interesse og nysgjerrighet hos tilskueren. Akin Duzakin er opprinnelig fra Tyrkia. Etter å ha fullført sin utdanning i industridesign i hjemlandet flyttet han i 1987 til Norge. Duzakin har studert videre på Statens Håndverks-og Kunstindustriskole i Oslo hvor han tok hovedfag i 1994. Han har siden arbeidet som bokillustratør, hovedsakelig med bøker for barn og ungdom. Han er lidenskapelig opptatt av bildeboksjangeren og dens evne til å fange hele familiens interesse. Arbeidet har gitt ham Brageprisen to ganger for bildebøker laget sammen med Liv Marie Austrem, og Kulturdepartementets premie for illustrerte bøker. I 2006 mottok han Bokkunstprisen for sitt mangeårige arbeid som bokillustratør. Noen av arbeidene er innkjøpt av Nationalbiblioteket.

[15.07.2014]
– Kunstnere av høy kvalitet

Publisert 22.06.14. Et udiskutabelt sommertegn er det når Vestby Kunstforening banker på for å promotere sommerutstillingen i Soon Seilforenings lokaler. Åpningen er lørdag 28. juni. – Utstillingen representerer også i år lokale kunstnere av høy kvalitet, forteller foreningsleder Ellen Marie Rode Skaflestad. Anne-Karen Helly-Hansen er hovedutstiller med spennende keramiske uttrykk. Akin Duzakin (bildet t.v.) kommer med sine vakre illustrasjoner til bøker som er særlig rettet mot barn og unge. Duzakin har blant annet fått to Bragepriser for sine illustrasjoner. Det lokkes ellers med to ulike kunstlotterier og på åpningen vanker det jordbær og godt drikke. – Alt i alt en riktig sommersmak, forsikrer Skaflestad.

[17.07.2014]
Femten tusen sidevisninger!

Publisert 24.06.14. Med de nye digitale plattformer er sommertiden ikke lenger en liten nedtur for aviser og magasiner som publiserer på nett. Når du i forveien ligger "på opptur" med lesertallene, så er det hyggelig om enn ikke overraskende å se at LM hittil i juni har hatt opptil 765 besøk om dagen. Svært overraskende var det imidlertid å se hvor mange sider leserne lastet ned på lørdag. 15.001 sidevisninger på én dag er noe vi ikke har vært i nærheten av siden starten i 2002. Vårt nye produkt Herison.no er fortsatt under oppbygging og ennå ikke koplet til serverloggen. Men den løpende Alexa-målingen følger med, og Herison.no ligger i dag som nummer 214.708 på den internasjonale rankingen. Ikke akkurat noe å klage på! Les mer om dette og om nyhetsgrabbingen som omsider er rundt hjørnet.
[15.07.2014]
Nerdrum-elev i Galleri Soon

Publisert 11.06.14. Galleri Soon åpner lørdag 14. juni kl. 13 en utstilling med malerier av Odin Borgen, en tidligere Odd Nerdrum-elev. Utstillingen varer til søndag 29. juni.

Fra malerens CV, slik vi har fått det tilsendt:

- Born 1977 Sarpsborg, Norway. - Student of Odd Nerdrum 2008. - Atelieret, Levanger, Classical Painting 2007. - Ramberg Studio Classical drawing and painting 2006. - Telemark University College, drawing and picture 2005.

[30.06.2014]
Pinse med knallstart på sesongen
Publisert 10.06.14. Det flotte pinseværet ga en knallstart på sommersesongen i Son. Mange seilbåter ved gjestebryggene var et av de synlige tegn. Spise- og skjenkestedene var et eneste stort smiletegn, og på Kiwi/Brygga Mat med åpent hver dag var det til tider ikke ledige trillevogner lørdag og søndag. Også i går 2. pinsedag ble det handlet friskt på Kiwi'n helt til stengetid kl. 18, med sjefen sjøl Ola Risbråthe som ekstrahjelp i de bakre rekker. Noen år siden det har vært et sånt trøkk, konstaterte Risbråthe, med tom-emballasje mellom hendene og smil i munn.
[18.06.2014]
Et forbilde i tanker og gjerninger


Alf Knudsen med Sooningprisen 2003. LM arkivfoto: Edmund Schilvold

Publisert 31.05.14. Det skulle være så hemmelig, så hemmelig. Og det ble det. Mandag. Alf Knudsen (90), fange i Tyskland under 2. verdenskrig, såkalt tidsvitne i dag med sine over 100 organiserte turer for skoleungdom og andre nedover til fangeleirene, ble invitert til Son Kro "på kaffe". Som så mange ganger før. Men her ble det både kaffeslaberas og overrekkelse av H.M. Kongens fortjenestmedalje. Vi stiller oss i gratulantenes rekker for den i aller høyeste grad fortjente utmerkelsen. Alf Monrad Knudsen er i tanker og gjerninger et forbilde på tvers av generasjonene. Et menneske å lytte spesielt til i disse dager da høyreekstreme krefter er på skremmende frammarsj i Europa. SHS

Et større interjvu med Alf Knudsen fra 2010 er nå republisert på Herison.no: – Hvor feil vi tok!
[30.06.2014]
Sesongavslutning med Elinor Dukan

Publisert 30.05.14. Tradisjonen tro avslutter vi vårsesongen med en heidundrende konsert ute på terrassen til Son Kro med bølgeskvulp, måkeskrik og solskinn som kulisser. Torsdag 5. juni. Først blir det konsert med Elinor Dukan fra Arendal. Hun har lovet oss det hun kan aller best, nemlig sørlandsviser for alle penga! Etterpå blir det åpen scene med trekkspill og hele pakka til inn i den lyse natta. Trenger jeg å si mer? Kom og bli med på en flott avslutning av denne sesongen. For Soon Viseklubb, Øystein Olsen

[10.06.2014]
1-10 av 1760 Neste >>JORD TIL PLEN OG HAGE LEVERES HJEM TIL DEG. Tlf. 64 95 31 51
Kontaktskjema for meldinger til redaksjonen.
 

 

ORD FOR ALLE DAGER


Dagen i dag | Lokalt værvarsel | Lokalværet på svensk | Nøyaktig klokke | Verdensuret | Kalender | Vannstand Son | Aftenpostens 100 siste | Avisforsider

Reklame:

Åpningstider Kiwi Son

Åpningstider Kiwi Sletta

 Nasjonal nyhetspakke

NRK Tekst-TV  
Norske aviser og magasiner
The Norway Post 

Reuters UPI AFP

 

og veiviser:

Kvasir-treff på LM-artikler
Hollenderstaden i profil
LM Hovedstadspuls

Gamle bilder fra Son | Nettradio.nrk.no | Sveriges Radio P4 Göteborg |

LM Innenfor byporten

Moss havn, værdata. |
Drøbaksundet, værdata. | Blåskjellvarsel |

Lov om helligdager og helligdagsfred |
Naboloven | Straffelovens § 350 | Politivedtekter |
Forskrift om alkoholomsetningen | Lov om helsetjenesten i kommunene

Follo politidistrikt

EGYPTISK HODE, BRILJANT DAGNY HALD. Denne flotte skulpturen, laget av Son-kunstneren Dagny Hald (1936-2001), var lenge toppbilde i den første utviklingsfasen til Lokalmagasinet.no. Kunstneren har klart å gi kvinneansiktet et fascinerende uttrykk; liksom tidløst talende, henvendt til oss alle med et direkte, mildt og fast blikk som det synes å ligge livsvisdom i. Det koboltblå hodeplagget står i både harmoni og kontrast til ansikt og hals. Et briljant arbeid av Dagny Hald! Vi har latt bildet følge med også til Lokalmagasinets nye forside, og synes sammen med mange av leserne at det aldri blir "utbrukt". Det ble tatt på minneutstillingen for kunstneren sommeren 2002. TEKST OG FOTO ©: Svein-H. Strand
 

 
Eksterne maritime ressurser:

* Havgapet.com
* Kongelig Norsk Båtforb.
* Batliv.no
* Seilas.no
* Klassisk Treseiler Klubb
* Seilmagasinet.no
* Fullriggeren "Sørlandet":
* Havseilerklubben
* Maritimstart.no   
*
Foren. for fartøyvern      
*
Risør Trebåtbyggeri

* Forbundet Kysten

* Oslofjorden Båteierunion

* Isegran, Senter for maritim kultur

* Kystverket

* Fiskeridirektoratet

SVINESUND–VESTBY–OSLO

VAKRA VÄSTKUSTEN

Dynamisk kart, Västra Götaland, på Maps.google.co

Kart, kommunene i landskapet Bohuslän, på Hem.fyristorg.co

Aviser i nordlige Västra Götaland:

STRÖMSTAD: Strömstad Tidning, tre dager i uken; ingen nettutgave.

UDDEVALLA: Bohusläningen, med lokale avdelinger. Bohuslaningen.se

VÄNERSBORG: TTELA, ttela.se

Maktmenneskene

beskytter seg selv.

Vi beskytter våre kilder.

Vår visjon: Å være en enkel, men kraftfull og inspirerende tråd i veven som vi alle spinner.    

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin som redigeres på Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakatens grunn. LM er basert i Son, men har hele Vestby kommune som dekningsområde. "Fra fortid og nåtid" angir en hovedretning på stoffet. Nettstedet sikter mot å være en kombinasjon av magasin og portal til utvalgte eksterne ressurser på nettet. Nyhetsmessig dekker LM vesentlig kommunal-, kultur- og næringslivssektorene. Gode fotografier og aktuell debatt er blant de andre satsingsområdene. Lokalmagasinet.no hadde i 2007 60000 besøk, og i 2008 85000 besøk. I 2009 nådde vi såvidt 100 000 besøk. I midten av desember 2011 passerte vi 200.000 besøk for året.

Lokalmagasinet.no
Postboks 160, 1556 SON - Tlf. 64957348 - Mobil 979 38 621.

E-post: post@lokalmagasinet.no

DOMENET http://www.lokalmagasinet.no eies av Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf. 64957348, mobil 97938621. Org.nr.: 946123048. ANSVARLIG REDAKTØR OG UTGIVER: Svein-Harald Strand.

OPPHAVSRETT: Innholdet på Lokalmagasinet.nos sider er beskyttet av Lov om opphavsrett til åndsverk. Utenom privat bruk, kan det ikke kopieres herfra eller mangfoldiggjøres på annen måte – bilder eller tekst uten tillatelse fra rettighetshaver. Dersom ikke annet er opplyst i forbindelse med publiseringen, er det Lokalmagasinet.no som er rettighetshaver, eventuelt sammen med navngitt medarbeider. Også spesielle overskrifter som det er lagt mye arbeid med å lage, vil kunne være rettighetsbelagt og ulovlig å bruke uten tillatelse i en liknende kontekst som de sto i originalt. Samlinger av utvalgte lenker til eksterne nettsteder er beskyttet av opphavsretten, på like linje med tekst og bilder, når lenkene er samlet inn og redigert/indeksert etter redaksjonens eget konsept. I henhold til god presseskikk skal Lokalmagasinet.no oppgis som kilde når det brukes utdrag fra våre artikler i andre medier.

 


 

 

 

 

 

 


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland